مراقبت ها و معاینه های پزشکی دوران بارداری
بارداری و مراقبت های دوران بارداری همراه یکدیگر هستند. ازجمله مراقبتهای سه ماه اول میتوان به آزمایش خون، معاینه فیزیکی، صحبت درمورد سبک زندگی و غیره اشاره کرد. مراقبت های دوران بارداری بخش مهمی از حاملگی سالم است. طی چند ویزیت اول باید انتظار موارد زیر را داشته باشید.
1. ویزیت سه ماهه اول
بهمحض اینکه متوجه شدید که باردار هستید، اولین جلسه ویزیت را برنامهریزی کنید. برای ویزیت اول وقت مناسب را تعیین کنید تا بتوانید درمورد سابقه پزشکی و هرگونه مشکل که ممکن است در این دوران با آن روبهرو شوید صحبت کنید.
سابقه پزشکی
ممکن است پزشک درمورد موارد زیر از شما سوال بپرسد:
- چرخه قاعدگی ، سابقه بیماری زنان و حاملگیهای قبل
- سابقه پزشکی فردی و خانوادگی
- مصرف دارو، شامل داروهای تجویزی، بدون نسخه یا مکمل
- سبک زندگی، شامل مصرف تنباکو، الکل و کافئین
- سفر به مناطقی که بیماریهایی مانند مالاریا، سل، ویروس زیکا و غیره در آن شایع است.
معاینه فیزیکی
پزشک فشار خون، قد و وزن را اندازه میگیرد و شاخص توده بدن را محاسبه میکند تا مشخص شود برای داشتن حاملگی سالم وزنتان چقدر باید تغییر کند.
همچنین ممکن است ، معاینه فیزیکی انجام دهد. ازجمله، معاینه پستان، لگن، قلب، ریه و تیروئید. بسته به این که چقدر از آخرین باری که آزمایش پاپ اسمیر دادهاید میگذرد، پیشنهاد میدهد این آزمایش را انجام دهید تا برای سرطان رحم مورد معاینه قرار بگیرید.
تست آزمایشگاهی
ممکن است در ویزیت اول از شما خون گرفته شود تا:
- گروه خونی مشخص شود: این مورد شامل وضعیت Rh میشود. ضریب Rh نوعی خصوصیت ارثی است که به پروتئین خاص موجود در سطح گلبول قرمز مربوط میشود. اگر Rh مادر منفی و Rh پدر مثبت باشد، در دوران بارداری باید بیشتر مراقبت باشید.
- هموگلوبین اندازهگیری شود: هموگلوبین نوعی پروتئین سرشار از آهن است که در گلبول قرمز یافت میشود و به سلولها اجازه میدهد اکسیژن را از ششها به سایر اعضای بدن برسانند و دی اکسید کربن سایر اعضای بدن را به ششها برگردانند تا با بازدم از بدن خارج شود. پایین بودن هموگلوبین یا تعداد گلبولهای قرمز نشانهکم خونی است. کمخونی باعث احساس خستگی شدید میشود و میتواند روی حاملگی اثر بگذارد.
- ایمنی بدن دربرابر بیماریهای خاص بررسی شود: این مورد معمولا شامل سرخک و آبلهمرغان میشود مگراینکه مدرک واکسناسیون یا ایمنی طبیعی در سوابق پزشکی قید شده باشد.
- بروز هرگونه عفونت و بیماری تشخیص داده شود: پزشک پیشنهاد میدهد برای تشخیص بیماریهایی مانند هپاتیت ب، سیفیلیس، کلامیدیا و HIV (ویروسی که باعث بیماری ایدز میشود) آزمایش خون دهید.
2. ویزیت سه ماه دوم
مراقبتها در سه ماه دوم، شامل آزمایشات منظم و اندازهگیری رشد جنین میشود. هدف از انجام مراقبتهای لازم این است که مادر و جنین در طول این مدت سالم بمانند. پزشک ، زمان ویزیتهای سه ماه دوم را هر چهار هفته در میان تنظیم میکند.طی ویزیتهای سه ماه دوم، میتوانید انتظار موارد زیر را داشته باشید :
- رشد جنین را تحت نظارت قرار دهد: پزشک میتواند با اندازه گرفتن فاصله میان استخوان شرمگاهی تا بالای رحم (ارتفاع رحم)، رشد جنین را اندازه بگیرد. بعد از هفته بیستم، این اندازه اغلب معادل تعداد هفتههای بارداری منهای یا به اضافه 2 سانتیمتر است.
- صدای قلب او را بشنود: در ویزیتهای سه ماه دوم، میتوانید صدای قلب جنین را با استفاده از دستگاه داپلر بشنوید. دستگاه داپلر حرکت را تشخیص میدهد و آن را بهعنوان صدا منتقل میکند.
- حرکت جنین را ارزیابی کند: زمانیکه متوجه لگد زدن یا تکان خوردن جنین شدید، به پزشک اطلاع دهید. یادتان باشد مادر در زمانهای مختلف متوجه این حرکات میشود و پیشبینی حرکت جنین در این دوران معمولا غیر ممکن است. احتمالا از هفته 18 تا 20 بارداری برای اولین بار متوجه تکان خوردن جنین میشوید.
آزمایش بارداری
طی سه ماه دوم، انجام انواع آزمایشات بارداری توصیه میشود:
- آزمایش ژنتیک: برای معاینه بیماریهای ژنتیکی یا کروموزومی، مانند اسپینا بیفیدا یا سندرم داون، آزمایش خون تجویز میشود. اگر نتایج غیرعادی یا نگرانکننده باشد، پزشک تست تشخیصی را پیشنهاد میکند که معمولا آمنیوسنتز است. در این روش، از مایع آمنیوتیک نمونهبرداری میشود.
- سونوگرافی جنین: سونوگرافی جنین یک روش عکسبرداری است که با استفاده از امواج صدا تصویر جنین در رحم را نشان میدهد. متخصص به کمک سونوگرافی پیشرفته میتواند آناتومی جنین را معاینه کند. از این طریق میتوانید جنسیت جنین را نیز مشخص کنید.
- آزمایش خون: ممکن است بین هفته 24 تا 28 بارداری برایتان آزمایش خون تجویز شود تا تعداد گلبولهای خون، میزان آهن و دیابت بارداری معاینه شود.
3. ویزیتهای سه ماه سوم
مراقبت های دوران بارداری در این دوره شامل معاینه واژن برای بررسی وضعیت جنین میشود.
آزمایش استرپ گروه ب
از جمله مراقبت های دوران بارداری در سه ماه سوم، غربالگری استرپتوکوکهای گروه ب (GBS) انجام میشود. GBS نوعی باکتری است که به طور طبیعی در روده یا دستگاه تناسلی بزرگسالان وجود دارد و خطرناک نیست. اما نوزدانی که در زایمان طبیعی در معرض این باکتری قرار میگیرند، دچار بیماری جدی میشوند.
معاینه پوزیشن نوزاد
یکی از مهم ترین بخش های مراقبت های دوران بارداری در انتهای این دوره، این است که پزشک متخصص وضعیت قرار گرفتن جنین در رحم را معاینه میکند تا ببیند سرش پایین آمده یا خیر.
در بارداری چه چیزهایی باید بخورم؟
داشتن رژیم غذایی سالم و متعادل در بارداری یکی از بهترین کارهایی است که میتوانید برای خود و کودکتان انجام بدهید. در دوران بارداری مراقب غذاهای زیر باشید:
- گوشت، تخم مرغ و ماهی. این غذاها اگر کامل پخته نشوند سلامت شما را به خطر می اندازند. همچنین نباید ماهی را بیش از دو تا سه وعده در هفته بیشتر استفاده کنید (کنسرو ماهی هم ماهی محسوب میشود). ماهی هایی مثل اره ماهی، کوسه، شاه ماهی خالمخالی (کینگ ماکرل) یا تاج ماهی (tilefish) نخورید. این ماهی ها مقدار زیادی جیوه دارند که میتواند به جنین در حال رشد آسیب برساند. اگر تن ماهی میخورید، تُن سبک (لایت تُن) بخورید. تن ماهی سبک از ماهی های خاصی تهیه میشود که گوشت تیره تر، بافت نرمتر و طعم بیشتری نسبت به تن سفید دارند.
- میوه ها و سبزیجات. همه نوع میوه و سبزیجات را باید پیش از خوردن خوب بشویید. تخته گوشت و پیشخوان آشپزخانه را تمیز نگه دارید.
- لبنیات. حداقل 4 وعده لبنیات در روز مصرف کنید تا کلسیم کافی برای خودتان و کودکتان داشته باشید. شیر غیر پاستوریزه یا هر گونه لبنیات غیر پاستوریزه و محلی هرگز مصرف نکنید. این محصولات ممکن است حاوی باکتریهایی باشند که عفونت ایجاد میکند.
- جایگزینهای شکر. بعضی از شیرین کننده های مصنوعی را به میزان اعتدال میتوان مصرف کرد از جمله اسپارتایم و ساکرالوز. اگر فنیل کتونوریا مصرف میکنید نباید اسپارتایم مصرف کنید.
- کافئین. روزانه بیشتر از یک یا دو فنجان قهوه یا نوشیدنی دیگر حاوی کافئین نباید مصرف کنید.
از مصرف دخانیات و الکل در دوران بارداری اکیدا خودداری کنید.
در هنگام بارداری، از مصرف الکل، مواد مخدر و سیگار دوری شود. احتمال بیش فعالی در کودکانی که مادرانشان در طول بارداری سیگار میکشند، دو برابر است.
آخرین مقالات

اثرات وزن روی باروری طبیعی
اثرات وزن بسیاری از مطالعات انجام شده به نتیجه اثرات منفی چاقی روی قابلیت باروری

ویتامین D و نقش آن در سلامت بدن مادر و جنین
یکی از ویتامین های ضروری برای سلامت بدن ویتامین D میباشد که متاسفانه امروزه کمبود